Home » Echte Winst (leestip)

Echte Winst (leestip)

Wij bij Woordbrigade willen liefst meer doen dan alleen maar onze boterham verdienen. En we zijn daarin niet alleen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de lift. En gelukkig maar! Het boek Echte Winst bedient de lezer rijkelijk met checklists en lijstjes met kernvragen om de cruciale vertaling van theorie naar praktijk te maken.

Het laat bij veel lezers de vonk overspringen om aan de slag te gaan.’ Elke organisatie wil tevreden klanten, een goed imago en gemotiveerde medewerkers. Dat kan als je een nieuw soort denken invoert. Klanten, investeerders en medewerkers vragen steeds meer om maatschappelijke betrokkenheid. Alleen op winst gericht zijn is allang passé. Ondernemen met impact staat nog in de kinderschoenen, maar zal absoluut de norm worden.

Niet alleen goede intenties

Het gaat volgens Hoogerwerf niet alleen om goede intenties, het gaat om echte winst: klinkende resultaten die het leven verbeteren, van medewerkers, klanten, de leveranciers en ook in de samenleving. Het boek, met de Échte winst- methode in zeven stappen, laat zien hoe een organisatie excellent kan presteren: ze biedt een geïntegreerde aanpak om duurzaam impact te realiseren. De focus ligt in alles wat je doet op ‘the purpose’: the why van de organisatie. Dat geeft andere inzichten voor leiderschap, strategie, marketing en samenwerking.’

Checklists en voorbeelden

In het boek staan handige checklists en vragen die aan het denken zetten. Ook beschrijft het boek op sprankelende wijze ruim 75 praktische voorbeelden van o.a. DSM, Access to Medicine Foundation, Taxi Electric, Studio 26, I-Care Pads, 1% Club, Plastic Whale, Care & Culture. Hoogerwerf interviewde voor haar boek ruim honderd brancheorganisaties, ondernemers, wetenschappers en organisaties. Hieruit bleek dat er veel manieren zijn van ‘goed doen’.

Van groot tot klein

In ons land zijn er bedrijven die hierin voorop lopen en in hun missie, naast aandeelhouderswaarde, ook maatschappelijke waarde hebben opgenomen. Van multinational tot (prijswinnende) social enterprise. Van buurtinitiatief tot coöperatie.