Home » Onze stagiair zit ook in zijn kot

Onze stagiair zit ook in zijn kot

Wij zijn onvoorwaardelijk fan van thuiswerken! We vinden het dan ook niet meer dan normaal dat studenten ook de mogelijkheid krijgen om stage te lopen ‘vanuit hun kot’.  Het heeft immers heel wat voordelen: geen files, minder uitstoot en een vertrouwde omgeving, om er maar enkele op te noemen. Maar hoe zit het met jongeren die vlak voor hun professionele leven begint meteen geconfronteerd worden met een pandemie en dus genoodzaakt stage moeten lopen vanuit hun eigen huis, zonder ooit verder een voet in het bedrijf te hebben gezet? Onze stagiair vertelt het zelf.

Brent Bertels loopt stage bij Woordbrigade en gezondverstandig.be. Stage lopen in tijden van lockdown, vergt ook aanpassingen, merkt hij op: “Ik zou normaal gezien stage lopen op slechts enkele kilometers van mijn woonplaats. Het is vrij absurd dat zelfs die verplaatsing niet meer mogelijk is. Ik ben wel verbaasd over hoe vlot telewerken kan verlopen. Meetings via videochat zijn kort, efficiënt en duidelijk genoeg om een hele dag verder te kunnen.” De technologische vooruitgang van de jaren doet natuurlijk ook wonderen: “Via het internet bestanden delen, persoonlijk communiceren, plannen en samenwerken is nog nooit zo makkelijk geweest. Er bestaan genoeg applicaties om perfect te weten hoe ver je staat met welke projecten, daar is zelfs geen persoonlijk contact voor nodig. Een paar kliks en je weet perfect waar je staat en wat je kan verwachten.” Hij ziet ook een belangrijke toekomst voor telewerk: “Elke dag uren in de file staan is niet aan mij besteed. Hoe minder kilometers ik doe, hoe meer ik tijd en geld bespaar. Persoonlijk contact blijft voor mij een must, maar mag van mij gerust beperkt blijven tot enkele dagen per week.”

 

Geen seconde getwijfeld

Stagebegeleider Michel Van den Bosch van Woordbrigade is eveneens vertrouwd met telewerk. “Wij werken geregeld samen met freelancers. Het werk stroomlijnen vanop afstand is voor ons dus dagelijkse kost. Toen de voorzichtige vraag vanuit AP Hogeschool kwam om te informeren of Brent zijn stage eventueel kon doorgaan met thuiswerk, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld. Ik ben een enorme voorstander van telewerk. Waarom zou dat dan ook niet voor stages kunnen?” Michel heeft trouwens niet alleen ervaring met thuiswerk als werkgever, maar ook als werknemer. “Ik heb een poosje gewerkt bij een redactiebureau in Hasselt. Daar waren de werknemers verplicht om enkele dagen per week thuis te werken. De dagen dat we toch op kantoor werkten werden we aangemoedigd om met het openbaar vervoer te komen. Hoe? Onze treintickets werden terugbetaald, onze benzine niet.”