Home » Schrijven is muziek maken met letters

Schrijven is muziek maken met letters

schrijven is muziek maken

Hou je van muziek? Dan weet je dat ellenlange melodieën zonder enige adempauze al snel vervelen. Je luistert gewoon niet meer. Alleen maar korte stukjes met te veel rustpauzes werken dan weer op de zenuwen. De mooiste muziek bestaat uit een afwisseling van lange en korte melodietjes, af en toe een rustpuntje. Een afwisseling tussen snel en langzaam, vraag en antwoord, maakt het fris, zorgt voor spanning en houdt je aandacht vast. Met teksten schrijven is het precies hetzelfde.

Vraag de aandacht

Gewoon de aandacht vragen? Ja, dat mag je gerust letterlijk nemen. Vraag en antwoord is in veel muziek, luister maar eens naar gelijk welk bluesnummer, een veelgebruikte techniek. En hij werkt! Ook voor teksten. Door te beginnen met een vraag, trek je de aandacht. Je vraagt je iets af. En de lezer wil eigenlijk ook wel heel graag het antwoord weten. Je trekt hem in je verhaal.

Ritme en afwisseling

Net zoals bij muziek hebben we in teksten niet graag te lange stukken die maar blijven doorgaan zonder enige adempauze, wat resulteert in een lagere focus bij de lezer of de luisteraar. Begint je aandacht al te verslappen? Dan is het bewijs geleverd! Zorg voor hapklare en leesbare zinnen. Maar, pas op! Alleen maar. Korte zinnen. Werken al snel. Op de zenuwen. Het beste is dus een mix tussen de twee. Hak te lange zinnen in stukken, maar zorg ervoor dat je niet alleen maar korte zinnen krijgt. Dan lijkt het alsof je tekst uit allemaal losse slogans bestaat.

Een catchy refrein

Niemand leest of onthoudt alles. Het is daarom belangrijk dat je dé boodschap van je verhaal regelmatig laat terugkomen. Net als het refrein van een liedje. Bijna iedereen kan het refrein van een bekend nummer meezingen. De strofes, da’s al een pak moeilijker. Zorg er dus voor dat iemand die je tekst diagonaal leest, toch weet wat erin staat.