Home » SEO tekst laten schrijven, waarom wel/niet?

SEO tekst laten schrijven, waarom wel/niet?

Je vindbaarheid op Google vergroten? Daar bestaan verschillende trucjes voor. Het ene al wat technischer dan het andere. Waar wij in geloven is degelijke content die een echte meerwaarde biedt. En dat is nu net waar ook al die geïnteresseerde mensen op Google naar op zoek zijn. In dit artikel leggen we uit waarom SEO tekst laten schrijven door een copywriter een goed idee is.

Wat is SEO copywriting

Laten we eerst eens even wat zaken uitklaren.

Wat is SEO? Wat is SEO copywriting? En wat is het vooral niet?

SEO staat, zoals u misschien al weet voor Search Engine Optimization, in het Nederlands voor zoekmachineoptimalisatie. Je gaat dus je website optimaliseren om de vindbaarheid op Google te vergroten. We zeggen Google, maar we bedoelen uiteraard op alle zoekmachines.

Die optimalisatie kunnen we ruwweg in drie categorieën indelen:

  • technische optimalisatie: alles onder de “motorkap” van je site, m.a.w. de code
  • linkbuilding: ervoor zorgen dat er voldoende backlinks naar jouw site verwijzen
  • SEO copywriting: relevante content op jouw site op basis van zorgvuldig gekozen keywords

Hoewel ze alledrie belangrijk zijn, focussen wij vooral op SEO copywriting. Dit is bij uitstek hét domein waar de meeste mogelijkheden liggen en waar je het grootste voordeel kan behalen. Vooral wanneer je tot op heden niets of nauwelijks iets met SEO hebt gedaan. Ook nieuwe sites zonder enige domeinautoriteit kunnen met de juiste SEO teksten toch kans maken op een mooi plekje in de zoekresultaten.

Maar, wat is SEO copywriting nu precies?

Het is op een doordachte manier content produceren die in de eerste plaats geschreven is voor jouw doelgroep, maar wel voldoet aan enkele criteria waardoor Google jouw content als hoogwaardig beschouwt en daardoor hoog rankt in de resultaten.

Hoe SEO teksten schrijven

Marktonderzoek

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, starten we niet meteen met een onderzoek naar keywords waarop we willen mikken. We gaan eerst op zoek naar algemene onderwerpen waar de doelgroep naar op zoek gaat. We maken als het ware een groter referentiekader waarbinnen we op zoek kunnen gaan naar keywords.

Als je bijvoorbeeld een fietsenwinkel hebt en je wil SEO tekst laten schrijven, zouden enkele onderwerpen kunnen zijn:

  • elektrische fiets
  • racefiets
  • accessoires voor fietsen
  • stadsfiets
  • fietsenwinkel Antwerpen

Veel mensen aanzien bovenstaande termen foutief als mogelijke keywords. Het probleem is dat voor deze termen de concurrentie zodanig groot is dat je er nauwelijks kans mee maakt in Google. Zelfs als je teksten prachtig en uitgebreid geschreven zijn is de kans enorm klein dat je er ook maar mee in de buurt van pagina 1 komt.

En dan is de bedenking “SEO copywriting werkt gewoon niet” al snel gemaakt.

Maar, dat komt omdat er dus gemikt werd op veel te competitieve keywords. Om daarop te scoren, moet je al een héél hoge domeinautoriteit hebben, die je kan verhogen door voldoende links naar jouw website te verzamelen. Deze techniek, backlinking genaamd, werkt wel degelijk (in zeker mate). In onze ogen is het bedelen naar linkjes een enorm tijdrovende en vooral vervelende bezigheid.

Geef ons dan maar goede content.

Leuker om te doen en ook jouw klanten hebben er uiteindelijk meer aan.

Keywordonderzoek

We gaan dus nu op zoek naar keywords die binnen bovenstaande onderwerpen de kans maken om te scoren.

Met gespecialiseerde software kijken we naar twee zaken:

  • zoekvolume: er moeten maandelijks voldoende mensen zoeken naar de term. Hoe hoger hoe liever
  • moeilijkheid: dit heeft te maken met de domeinautoriteit. Hoe lager hoe liever

Als we de resultaten bekijken, zien we meteen dat zoekwoorden met een hoog zoekvolume doorgaans ook wat moeilijker zijn.

Het is dus een nauwkeurige evenwichtsoefening om de juiste keywords vast te leggen. We willen immers dat onze inspanning en investeringen lonen.

Om die keywords te vinden, moeten we soms al eens out-of-the box denken. Het is in deze fase dat een SEO-copywriter de belangrijkste meerwaarde kan betekenen. Niet gehinderd door enig vakjargon gaat hij op zoek naar die termen die echt gezocht worden.

En niet verder vertellen, maar de kans is groot dat jouw concurrent helemaal niet aan deze termen denkt en er dus niets mee doet.

Het resultaat: de weg naar de top ligt vrij!

Een voorbeeld?

Voor het eerste thema uit het eerste voorbeeld (elektrische fiets) zouden enkele keywords kunnen zijn:

  • batterij elektrische fiets levensduur
  • hoe snel mag een elektrische fiets
  • elektrische fiets onderhoud
  • batterij elektrische fiets vrieskou

En zo kunnen we voor elke thema nog tientallen voorbeelden uit onze mouw schudden. We gaan ze via de software die we gebruiken stuk voor stuk aftoetsen aan zoekvolume en competitie. Op basis daarvan hebben we een lijst met zoekwoorden waarop we onze pijlen gaan richten.

Content planning

Keywords zijn belangrijk, zoveel is duidelijk.

Wat zowel jouw potentiële klanten als Google ook belangrijk vinden, is regelmaat.

Als er regelmatig iets nieuws verschijnt, dan heeft jouw site meer waarde voor Google. Dat wordt beloond met een hoger plekje.

Daarom is een bedrijfsblog zo’n belangrijk instrument. Het geeft je de mogelijkheid om op zeer regelmatige basis:

  • je website te updaten
  • nieuwe keywords in te zetten voor een nog betere vindbaarheid.

Belangrijk! Zorg ervoor dat het ook iets is dat jouw doelgroep interessant vindt. Een interessant weetje, een handige tip…

In de content planning gaan we dus eerst aan de slag met alle keywords die we gevonden hebben en we maken een lijst op met alle artikels die we in een jaar gaan schrijven, opgehangen aan die keywords. We gaan daarbij op voorhand ook al vastleggen welke artikels naar andere artikels gaan linken. Op die manier ontstaat een doordachte interne linkstructuur die jouw site ook weer sterker zal maken.

Er zijn ook andere nieuwtjes, zoals de uitbreiding van je showroom, het 20-jarig bestaan van je bedrijf, een prijs die je hebt gewonnen… Veel bedrijfsblogs beperken zich tot dit soort berichten. Het zal misschien een schok voor je betekenen, maar dit soort nieuws interesseert jouw klant doorgaans geen fluit (hoe belangrijk het voor jou als zaakvoerder ook mag zijn).

Mag dit soort bedrijfsnieuws dan niet?

Dat willen we nu ook weer niet gezegd hebben. Het mag zeker! Maar, wees er zuinig mee. Zorg dat jouw blog vooral een sterke bibliotheek wordt van interessante en relevante info waarmee jouw potentiële klant écht iets is. Iets waarmee je hem kan helpen. Een oplossing voor zijn probleem.

SEO teksten schrijven

Pas nu komen we toen aan het effectief schrijven van de SEO-teksten. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit dus niet zoveel mogelijk het zoekwoord in de tekst zetten. Dat zogenaamde keyword stuffing werkt net averechts.

Een goede SEO tekst voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • evenwichtig gebruik van keywords en synoniemen
  • gebruik van termen die met het keyword te maken hebben
  • inhoudelijk een duidelijke meerwaarde voor de doelgroep
  • interne links naar andere content op de site
  • uitgaande links naar andere website
  • afbeeldingen, voorzien van de juiste tags

Dit is slechts een greep uit de checklist waarmee wij rekening houden bij het schrijven van een goede tekst die geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Maar, als je bovenstaande al doet, dan scoor je doorgaans al een pak beter dan de meeste andere websites.

Onthoud altijd: je schrijft in de eerste plaats voor je klanten, niet voor Google.

Waarom een SEO-tekstschrijver?

Een SEO-tekstschrijver is dus veel meer dan iemand die een bepaalde zoekwoord zo vaak mogelijk in een tekst stopt. SEO is geen kwestie van zo hard mogelijk roepen en zoveel mogelijk herhalen. Dit soort vervelend gedrag wordt net afgestraft en die je dus te allen tijde te vermijden.

De reden waarom je een SEO-tekstschrijver zou inhuren?

Er zijn een aantal redenen waarom je hiervoor beter externe hulp inschakelt. De meest voor de hand liggende is ongetwijfeld tijdgebrek. En daar is niets mis mee. Een ondernemer moet bezig zijn met waar hij goed in is. Niet met iets dat hem veel moeite kost en waarvan het resultaat dan uiteindelijk nog geen hoogvlieger is.

Maar, dé belangrijkste reden is toch wel dat een ondernemer veel moeite heeft om afstand te nemen van zijn zaak, zijn dienst, zijn product. Maar al te vaak is een eigen geschreven blog een opsomming van referenties, uitbreidingen binnen het bedrijf, een nieuw product, … Kortom, allemaal zaken die jouw doelgroep geen fluit interesseren. En dat dan nog allemaal in voor gewone stervelingen onbegrijpelijk vakjargon.

Moet je je daarover schamen? Helemaal niet! Jij bent gewoon wie je bent: een expert in je vakgebied.

Een copywriter verbindt jouw knowhow met de vraag van de klant, op een manier die de klant begrijpt, in de woorden die de klant gebruikt.

SEO tekst laten schrijven kosten

Allemaal heel mooi, maar quanta costa?

Goede SEO-tekst kost geld, maar brengt uiteindelijk ook op.

Het is een investering voor de lange termijn die ook geld zal blijven opbrengen. Goede SEO-tekst is ook meer dan even 1 of 2 pagina’s schrijven. Er komt een heel onderzoek aan te pas en uiteindelijk bouw je een grote hoeveelheid content uit, die scoort op allemaal verschillende keywords. Op die manier bereik je blijvend zeer veel potentiële klanten.

Het goede imago dat je door jezelf te positioneren als expert in je vakgebied krijg je er gratis bij!

Wil je SEO tekst laten schrijven voor jouw website?

Contacteer ons even, leg je vraag voor en wij maken een GRATIS vrijblijvende offerte op maat.