Home » Waarom je een SEO-copywriter als vriend wil

Waarom je een SEO-copywriter als vriend wil

SEO copywriter

Over SEO-copywriting wordt van alles gezegd en geschreven. SEO-teksten lijken nergens op, SEO is makkelijk, SEO is gewoon zoveel mogelijk de naam van het product in de tekst zetten, … Hoewel sommige van deze beweringen ooit een grond van waarheid hadden, zijn nu helemaal niet meer relevant. En sommige ervan zijn gewoon nooit waar geweest. Wat doet een SEO-copywriter en, vooral ook, wat niet? Daar gaan we even een boompje over opzetten.

SEO is dood. Lang leve SEO!

Laten we eerst even starten met iets dat we steeds vaker horen: SEO is dood…

We leven in een tijd waarin we zowat alles online opzoeken: de openingsuren van de bibliotheek, de prijs van een zwembad, wat we moeten doen tegen muggenbeten, hoe we aan een lief moeten geraken, … De lijst is eindeloos.

Maar niet alleen de vraagzijde is enorm, ook het aanbod op het internet barst zowat uit zijn voegen. Het wordt steeds moeilijker om jouw informatie bij de juiste doelgroep te krijgen.

Dat maakt dat SEO relevanter is dan ooit.

Zijn SEO-teksten niet te… SEO-achtig?

Een ander veel gehoorde mantra is dat SEO-teksten te geforceerd zijn, te gekunsteld, te SEO-achtig… In de wereld van de copywriting zijn er uitstekende schrijvers actief die zich bewust niet bezighouden met SEO en zelfs een beetje neerkijken op hun collega’s die dat wel doen.

Dat doen ze echter vanuit het idee dat een SEO-tekst inderdaad alleen maar geschreven is voor Google, en niet voor de lezer.

En ooit was dat inderdaad zo. Die teksten, en nu ga ik even over op het plaatselijke dialect, “trokken op geen hol”.

Gelukkig is Google een pak strenger geworden en krijgen teksten die overlopen van een bepaald zoekwoord of vol zitten met kromme zinsconstructies, om toch maar die combinatie van zoekwoorden erin te krijgen, zelfs strafpunten. De website waarop die teksten staan krijgt, een digitale tik op de vingers en mag zijn straf gaan uitzitten op pagina 164 in Google.

In een goede SEO-tekst heeft de lezer niet door dat er SEO aan te pas komt.

Waarom SCoren sommige websites niet?

Er zijn tal van redenen waarom een website maar niet hogerop wil geraken in Google.

De vijf meest voorkomende:

  • de teksten zijn slecht geschreven, té SEO-achtig
  • de focus ligt op een zoekwoord waarop simpelweg niet of te weinig gezocht wordt
  • het zoekwoord wordt wel vaak gezocht, maar is gezien de lage domeinscore (de waarde die Google aan een site hecht op basis van onder andere inkomende links) van de website niet haalbaar
  • er worden te weinig teksten gemaakt (waardoor het aantal zoekwoorden beperkt is)
  • er komt niet op regelmatige basis nieuwe inhoud op de site (een site moet “leven”. Anders zakt hij stilaan weg in de zoekresultaten)

Wat doet een SEO-copywriter

Wat doet een SEO-copywriter om een site omhoog te krijgen in Google? Teksten volproppen met een bepaald zoekwoord dus al zeker niet.

In feite is het schrijven van de tekst zelfs maar een klein onderdeel van het gehele SEO-proces. Volg even mee!

Onderzoek rond thema en achtergrondinfo

Alles begint met het onderzoek over het thema. Waarover gaat de website en wat zijn aanverwante onderwerpen? Op Google, in forums en op social media gaat de copywriter op zoek naar extra onderwerpen (hoe meer, hoe liever) en naar formuleringen die de doelgroep gebruikt om die info te zoeken of te vragen.

Zoekwoordenonderzoek

Met deze info duikt de copywriter speciale SEO-software in om op zoek te gaan naar precies die zoektermen die wel eens een kans kunnen maken om het goed te gaan doen.

De zoekwoorden moeten voldoen aan volgende criteria:

  • een zo hoog mogelijk maandelijks zoekvolume (hoe vaak wordt de term gezocht?)
  • een zo laag mogelijke concurrentie (hoeveel andere sites mikken er al op?)
  • een goede haalbaarheid (in functie van de domeinscore)

Op basis van deze evenwichtsoefening houden we een heleboel zoektermen over waarrond we onze content kunnen gaan opbouwen. De zoekwoorden die niet voldoende zoekvolume hebben, te veel concurrentie of gewoon niet haalbaar zijn, vallen af. Daar hoeven we geen kostbare tijd aan op te offeren. De zoekwoorden die overblijven maken allemaal een kans om de site omhoog te krijgen.

Een contentplan opmaken

Op basis van de lijst met zoekwoorden maken we een contentplan.

Er moet dus veel content geschreven worden. Dat is cruciaal!

Want onthoudt: websites worden niet gevonden in Google, pagina’s wel.

Dus, hoe meer pagina’s scoren in Google, hoe groter het totale bereik van de website. Dit toont het belang van het voorbereidend onderzoek naar thema’s, subthema’s, vragen, …

Schrijven van webteksten

Als het contentplan klaar is, kan het schrijfwerk beginnen. Hoewel een SEO-copywriter de tekst opbouwt met de zoekterm in het achterhoofd, zal het uiteindelijke resultaat heel natuurlijk aanvoelen. Veel lezers zullen zelfs niet meteen door hebben op welk keyword er precies gefocust wordt.

De uitgebreide trukendoos én het taalgevoel van de SEO-copywriter zorgen voor een prettig lezende tekst die overzichtelijk is, waarin de lezer precies vindt wat hij zoekt én waar Google ook nog eens heel blij van wordt.

De teksten publiceren we als blogposts op je eigen website. Naast een betere vindbaarheid heeft dit nog een leuke bijwerking: door de grote hoeveelheid relevante en degelijke inhoud van je blog gaan (potentiële) klanten jouw onderneming zien als een expert ter zake, en dus ook naar dé partner als ze jouw product of dienst nodig hebben. Meer klanten dus!

Interne linkjes leggen voor sterk geheel

Bij het schrijven van de teksten stopt de SEO-taak nog niet.

Hoe goed je keywords ook zijn en hoe perfect je teksten ook geschreven zijn, zonder interne links haal je niet het onderste uit de kan. Een duidelijke en slim uitgedachte linkstructuur (die reeds in het contentplan werd vastgelegd) brengt het geheel tot leven. Moeilijkere keywords krijgen toch extra kracht door links die van een reeds goed scorende pagina komen.

Conclusie: je wil een SEO-copywriter als vriend

Hoe je het ook draait of keert, je website laten scoren in Google kan alleen maar door een goed doordachte SEO-strategie en een perfecte uitvoering ervan.

En ook al scoort je site met bepaalde zoektermen, weet dan dat er heel wat meer mogelijk is.

Heb jij al een SEO-copywriter onder je vrienden?

Neen? Onze deur staat voor je open!